
Vigtigt at vide om skovmaterialer
FSC’s krav til sporbarhedscertificering og brug af materialer fra veldrevne skove og andre ansvarlige kilder i FSC-certificerede produkter gælder alle skovbaserede materialer i et produkt, hvor materialerne udgør en del af produktets funktion. Med andre ord gælder de også - med få undtagelser - for ikke-træbaserede materialer som eksempelvis harpiks, bambus, kork, gummi og rattan, som kan findes i skove rundt omkring i verden. De få undtagelser kan du læse om i vores standard for sporbarhedscertificering (FSC-STD-40-004 V3-1).
Ikke-træbaserede skovmaterialer har stor betydning for såvel skovejere som lokalbefolkninger, da salget af dem til forskellige sektorer skaber lokale arbejdspladser og økonomi. Men produktionen og forvaltningen af dem kan omvendt også have en negativ effekt på skove, biodiversitet, lokalbefolkninger og arbejdere, hvis ikke den foregår på en ansvarlig måde.

Case: FSC-certificeret linoleum
På nuværende tidspunkt (start 2022) kan man ikke få FSC-certificeret linoleum, men det ændrer sig forhåbentlig! På grund af et meget lavt udbud af FSC-certificeret harpiks er det på nuværende tidspunkt ikke muligt at producere og indkøbe FSC-certificeret linoleum, der ud over harpiks består af de skovbaserede materialer træmel og papir og andre ikke-skovbaserede materialer. Den manglende FSC-harpiks bremser den danske og europæiske møbelbranche i at lancere en række FSC-certificerede møbler, hvor linoleumsdelen for mange er eneste ikke-FSC-certificerede del. Den danske møbelbranche har selv ambitiøse mål om et større FSC-certificeret sortiment og møder krav om det fra kunderne.
For at løse problemstillingen samt bidrage til ansvarlig produktion og brug af harpiks og træfibre i linoleum har FSC Danmark i samarbejde med producenter og møbebrands sat fokus på udfordringen og håber, at FSC-certificeret linoleum bliver tilgængeligt i markedet. Samarbejdet har involveret møder med møbelbrands, producenter af linoleum og FSC-kontorer i lande med produktion af naturharpiks. Kontakt gerne FSC Danmark, hvis du har spørgsmål til denne case eller andre skovbaserede materialer.
Case: FSC-certificeret bambus
De to designstuderende Anne Nørbjerg og Sanne Kyed vandt i efteråret 2012 FSC Design Award med deres kombinerede altanbord og tørrestativ ”DryUnder”. De har siden også vundet Formlands Upcoming Award og har valgt at gå iværksættervejen ved at starte deres eget firma. Anne og Sannes præmie var en rejse til Kina i 2013, hvor de var på en uforglemmelig tur. De besøgte en FSC-certificeret bambusskov og lavede en prototype af deres vinderdesign i FSC-certificeret bambus på et lokalt værksted.
Bambus bliver ofte betegnet som verdens mest bæredygtige materiale, fordi det vokser meget hurtigt og optager meget CO2 i processen. Men virkeligheden er desværre ikke helt så simpel, at valget af bambus som materiale i sig selv er nok for at sikre bæredygtighed.
Bambus er ikke et træ, selvom man skulle tro det. Bambus er en græsart fra subtropiske og tropiske egne, og der findes mere end 1000 forskellige arter. Bambus er meget hurtigt voksende. Bambusskud kan vokse med op til 30 centimeter i døgnet. Der findes endda arter, der kan vokse næsten en meter om dagen. Bambus kan danne store ufremkommelige skove, og de største bambusarter kan blive 40 meter høje og 30 centimeter tykke.
Men selvom bambus vokser meget hurtigt, er det ikke nok til at gøre produktet bæredygtigt. Problemet er, at naturskove ofte fældes for at lave plads til bambusplantager, hvor man kan efterkomme den enorme og hastigt voksende efterspørgsel efter bambus. Og har man fældet en skov for at lave en plantage, så sker der en stor udledning af CO2 og værdifuld natur og biodiversitet er ødelagt.
Når bambus er FSC-certificeret, ved man, at der ikke er fældet naturskove for at gøre plads til bambus. Det må man nemlig ikke indenfor FSC. Plantagerne skal være etableret før 1993. Og da bambus er en græsart, sælges den som et biprodukt fra skoven. Det betyder, at en FSC-certificeret bambusskov ikke kan bestå udelukkende af bambus men også skal have hjemhørende træer og planter, hvilket er godt for dyrelivet i området.
Så bambus som materiale er godt, hvis det kommer fra en ansvarligt drevet skov - fx en FSC-certificeret skov.




Case: FSC-certificerede bildæk af naturgummi
Naturgummi er en hvid mælkeagtig væske, der tappes fra gummitræet, som er hjemmehørende i Sydamerika, men findes i flere dele af verden. Men gummi kan også være syntetisk fremstillet udvundet af olie. Naturgummi er derimod et fornybart naturmateriale med mange fordele, hvis vi passer på det. Naturgummi er et vigtigt materiale for mange produkter i vores dagligdag; handsker, sneakers, fodbolde, yogamåtter, balloner, dæk. Omkring seks millioner bønder verden over er ansvarlige for 85% af verdens naturgummiproduktion. Det er primært i landene Thailand, Indonesien, Malaysia, Indien og Vietnam. De driver små plantager på en til fem hektar i det såkaldte gummibælte i klodens tropiske regioner. Det stigende behov for gummi har desværre bidraget til afskovning, herunder områder med høje naturværdier, i forbindelse med etablering af plantager, ligesom vi ser det med kvæg- og landbrug i troperne. Internationale organisationer har også dokumenteret tilfælde af dårlige arbejdsforhold, børnearbejde og sociale konflikter i forbindelse med gummiplantager. FSC-certificering af gummiplantagerne og den efterfølgende leverandørkæde for naturgummiprodukter kan bidrage til at løse udfordringerne og skabe en positiv udvikling, da det sikrer ansvarlig forvaltning af plantagerne, også socialt og miljømæssigt, og sporbarhed.
I 2021 lancerede den italienske dækproducent Pirelli i et samarbejde med BMW Group de første FSC-certificerede bildæk på verdensplan (foto: Pirelli). Produktionen af bildæk udgør omkring 70% af gummiproduktionen verden over, og lanceringen var en stor milepæl for FSC og samarbejdspartnerne.

FSC Danmark leder internationalt projekt
Fra 2022-2025 sætter vi ekstra fokus på mode- og tekstilbranchen på globalt plan, når det nye projekt "Fashion x FSC" rulles ud. Det globale projekt ledes af FSC Danmark og skal sikre, at modeindustrien i stigende grad stiller krav til ansvarlig oprindelse af den viskose og naturgummi, de bruger.
Siden 2019 er der sket en femdobling i efterspørgslen på naturgummi, og det er hovedsageligt bilfirmaer og skobranchen, der viser interesse, da de gerne vil bevæge sig væk fra plastikbaserede syntetiske gummityper, der bruger fossile brændstoffer. Dette skift i retning mod fornybare ressourcer er en positiv nyhed – men det kræver, at der stilles krav til oprindelsen af gummiet og de forhold, det er produceret under. Lige nu kommer 80 - 85 % af den globale naturgummi fra små familieejede skovområder i troperne. Med projektet vil FSC koble den store efterspørgsel med produktion i især Thailand og Vietnam og sikre, at flere skovejere bliver certificerede og hermed sikret en stabil levevej, bedre arbejdsvilkår og samtidig ansvarlig og langsigtet drift af deres plantager.
FSC-initiativ for mere FSC-certificeret naturgummi
FSC International har udviklet en brancheerklæring for alle virksomheder, der ønsker at købe ansvarligt naturgummi og derved bidrage til en bedre social og miljømæssig forvaltning af naturgummiplantager verden over samt tilskynde flere virksomheder til at gøre det samme. FSC arbejder aktivt for en bedre fremtid med naturgummi som et fornybart materiale og er også stiftende medlem af den globale platform for bæredygtigt naturgummi.
Mere information





