FSC-mærkning af produkter (certificerede virksomheder)

FSC-certificerede virksomheder kan mærke deres FSC-produkter med FSC's produktmærke. Mærket kan sættes på selve produktet og/eller dets emballage. Retningslinjerne for FSC-mærkning er beskrevet i varemærkestandarden for certificerede virksomheder. På denne side finder du de væsentligste regler og inspiration til brug af FSC-mærket på produkter. Kontakt FSC Danmark, hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp.

FSC-mærket tøj
Faktaark: FSC MIX-mærket har fået nyt tekst
PDF, Størrelse: 406.50KB

FSC Mix-mærket med ny tekst

”Støtter ansvarligt skovbrug” er den nye tekst på FSC MIX-mærket. Mærket blev lanceret 1. januar 2022 og er obligatorisk at bruge fra 1. juli 2024. I den mellemliggende periode må certificerede virksomheder bruge det nye mærke eller versionen med teksten "fra ansvarlige kilder". Eksisterende lager af mærkede produkter med teksten "fra ansvarlige kilder" må fortsat benyttes efter 1. juli 2024. Læs mere i faktaarket.

FSC's produktmærker

Der findes tre forskellige on-product mærker: FSC 100%, FSC MIX og FSC Genbrug. De to første findes også i en "Small or community producers"-version. Hvis man udover et FSC-mærke ønsker at bruge flere FSC-varemærker og logoer på et produkt / produktets emballage, så er det en mulighed. Se mere i afsnit 3.1., 4.4 og 4.5 i FSC's varemærkestandard.

FSC-mærke (on-product)

Forklaring

FSC 100%-mærket

 

Når der sidder et FSC 100 %-mærke på et produkt, så betyder det, at alle skovbaserede materialer - eksempelvis træ - i produktet er fra FSC-certificerede skove.

FSC MIX-mærket

 

FSC MIX-mærket (ny tekst)

Når der sidder et FSC MIX–mærke på et produkt, så betyder det, at produktets skovbaserede dele - eksempelvis papir, er lavet af et eller flere af følgende materialer: materialer fra FSC-certificerede skove, kontrolleret træ/FSC Controlled Wood og genbrugsmaterialer.

Fra 1. juli 2024 må kun versionen med teksten "Støtter ansvarligt skovbrug" anvendes. Læs mere her.

FSC GENBRUG-mærket

 

Når der sidder et FSC GENBRUG–mærke på et produkt, så betyder det, at alle skovbaserede dele af produktet - eksempelvis pap - er lavet af pre- og/eller post-consumer genbrugsmaterialer.

FSC 100% - Small or community producers

 

FSC 100%-mærket i "Small or community producers"–versionen sidder produkter, hvor alle skovbaserede dele - eksempelvis træ - er fra FSC-certificerede skove, som enten er drevet lavintensivt / med lav hugstrate, eller som lokalsamfundet har rettighederne til.

FSC MIX - Small or community producers

 

FSC MIX-mærket i "Small or community producers"–versionen sidder produkter, hvor alle skovbaserede dele - eksempelvis træ - er fra skove, som enten er drevet lavintensivt / med lav hugstrate, eller som lokalsamfundet har rettighederne til. 70 % af det skovbaserede materiale skal være fra FSC-certificerede skove og maksimum 30% FSC Controlled Wood.

Obligatoriske elementer i FSC-produktmærket

Hvis du gerne vil bruge FSC-mærket på et FSC-certificeret produkt / produktets emballage, skal du sørge for, at de obligatoriske elementer, som du kan se i tabellen nedenfor, fremgår af mærket. Det sker helt automatisk, når du downloader FSC-produktmærker på trademarkportal.fsc.org (on product label generator). Her kan du vælge format (stående/liggende), farvevariant, produkttype, sprog osv., og downloade mærket i en række filformater. 

Hvis du samtidig sikrer, at du overholder nedenstående, så har du overholdt de mest basale krav til brug af FSC's produktmærke.

  • Minimumsstørrelsen på FSC-mærket (bredde på minimum 9 mm for det stående mærke, og højde på minimum 6 mm for det liggende mærke) 
  • Mærkets elementer er læsbare
  • Der er en afstandszone rundt om mærket svarende til FSC-forkortelsens højde i logoet inde i mærket
  • Der er valgt korrekt varemærkesymbol (TM eller ®)

Se varemærkeguiden og -standarden, som kan downloades nederst på siden, for mere information om minimumstørrelse, afstandszone og valg af varemærkesymbol. Her kan du også læse, hvilke muligheder der er for alternativ mærkning, hvis det teknisk set ikke er muligt at mærke et produkt på grund af pladsmangel (punkt 8.8 i standarden).

FSC-produktmærke

Elementer

FSC 100%-mærket

 

- FSC-logo og varemærkesymbol*

- Webadresse

- Labeltitel (100%, MIX eller Genbrug)*

- Produkttype(*)

- Mærketekst

- FSC-licenskode*

*Obligatorisk element

(*)Obligatorisk element i de fleste tilfælde - se side seks i varemærkeguiden og side ni (3.6, 3.7 og 4.1) i varemærkestandarden

Standarder og dokumenter

Standard for FSC-certificerede virksomheders brug af FSC-varemærker (FSC-STD-50-001 V2-1 EN)
PDF, Størrelse: 1.07MB
Guide til varemærkebrug for FSC-certificerede virksomheder (V2-1) (DA)
PDF, Størrelse: 9.47MB
Trademark Quick Guide (2-1) (EN)
PDF, Størrelse: 3.07MB
Standard for FSC-certificerede virksomheders brug af FSC-varemærker (FSC-STD-50-001 V2-0 EN)
PDF, Størrelse: 1.04MB
Guide til varemærkebrug for FSC-certificerede virksomheder (V2-0) (DA)
PDF, Størrelse: 1.85MB
Trademark Quick Guide (2-0) (EN)
PDF, Størrelse: 5.26MB
Landevis oversigt over FSC’s varemærkeregistrering - april 2024 (EN)
XLSX, Størrelse: 371.12KB
FSC-mærkerne
PDF, Størrelse: 783.36KB
Trinvis guide til korrekt FSC-mærkning
PDF, Størrelse: 297.78KB
GUIDE - HOW TO GET FSC®-LABELLED PRODUCTS
PDF, Størrelse: 304.01KB
Sådan får du adgang til FSC's online varemærkekursus
PDF, Størrelse: 166.12KB

Gratis online varemærkekursus

FSC tilbyder alle certificerede virksomheder et gratis online kursus i varemærkebrug, herunder brug af FSC-logoet. Adgang til kurset opnås ved at registrere sig på eTraining.fsc.org og følge trinene i vejledningen, som du kan downloade til venstre.

Mere information

Miljømærker i udbud

Med FSC-logoet sender din virksomhed et klart signal til kunder, medarbejdere og andre interessenter om, at I tager et aktivt ansvar for verdens skove. Og det er efterspurgt i markedet og samfundet generelt. Med FSC har I og jeres kunder et dokumenteret positivt bidrag til en række presserende dagsordener inden for bl.a. biodiversitet, FN's Verdensmål, afskovning og sociale forhold. Nedenfor kan du læse en række konkrete gode grunde til at bruge FSC-logoet gennem en certificering eller en varemærkelicens.

FSC-logoet

Varemærkereglerne for virksomheder med en varemærkelicens er beskrevet i ”FSC® Varemærkeguide til ikke-certificerede virksomheder”, som du finder nedste på denne side.

På denne side finder du de væsentligste regler og inspiration til FSC-varemærkebrug. Kontakt FSC Danmark, hvis du har spørgsmål til varemærkereglerne.

Skriv gode tekster om FSC

Virksomheder med eget FSC-certifikat (individuel FSC-certificering), der ansøger om ny eller fornyet certificering, skal underskrive en ny TLA (version 6) fra den 20. januar 2022 via platformen FSC Connect. TLA refererer til licensaftalen for FSC-certificeringsordningen, som også almindeligvis kaldes Varemærkelicensaftalen (Trademark License Agreement).

Husk at få godkendt jeres brug af FSC-varemærker

Din organisations brug af FSC-varemærker skal godkendes, inden materialer/tekster offentliggøres / produceres. Læs mere om godkendelse, når det gælder FSC-certificerede virksomheders brug af FSC-varemærker nedenfor.

Er din virksomhed ikke certificeret, men har en FSC-varemærkelicens, så følg instrukserne her.

Miljømærker i udbud

FSC-certificerede virksomheder og virksomheder med en FSC-varemærkelicens må bruge FSC's velkendte varemærker i deres kommunikation og markedsføring. FSC-certificerede virksomheder må herudover bruge FSC's produktmærker på deres produkter / produkternes emballage. Via denne side kan du læse om, hvilke muligheder og regler, der er inden for FSC-varemærkebrug, og finde konkret vejledning og inspiration.