Køb FSC og gør en forskel

Først og fremmest vil vi gerne på vegne af klodens skove sige dig tak! Vi går ud fra, at du er landet på denne side, fordi du gerne vil købe ansvarlige produkter af træ eller papir og vide mere om, hvad du skal gå efter. Det er vi enormt glade for og vil gerne rose dig, fordi ethvert ansvarligt indkøb betyder noget på vores rejse mod en mere bæredygtig måde at bruge klodens ressourcer på.  

Vi har samlet nogle af de områder, hvor danskerne typisk bruger træ og papir og giver for hvert vores forslag til, hvordan du kan gøre en konkret forskel.

Vælg FSC-mærkede produkter og gør en forskel
Gå efter FSC-mærket, når du bygger eller renoverer

Når du bygger og renoverer

Skal du bygge nyt hus eller renovere et eksisterende hus, spiller dit valg af materialer og grundkonstruktionen en meget stor rolle for dit projekts samlede aftryk på miljøet. Byggematerialerne er nemlig dem, som udgør den største CO2-belastning, når man kigger på aftrykket for et byggeri over en periode på 100 år.

Vi anbefaler derfor, at du

 • Bygger så meget som muligt i træ. Det behøver ikke at være et helt svensk træhus, du ender med. Du kan eksempelvis bruge træ til den bærende konstruktion og isoleringen. Så sparer du virkelig meget CO2
 • Stiller krav om ansvarligt træ til dit byggeri. Det nemmeste er simpelthen at bede om at få FSC-certificerede byggematerialer. Det kan fås i stort set alle danske byggecentre både for dig og din håndværker. Der kan være lidt længere leveringstid på særlige varetyper, så det er en god ide at spørge i god tid.  
 • Hvis du gerne vil vide mere om at bygge mere bæredygtigt og hvilken effekt, dine enkelte valg har, har vi lavet hjemmesiden Smart Fra Start sammen med Energitjenesten. På den kan du læse mere og beregne dit aftryk.

Når du går i haven

Et af de steder danskerne bruger rigtig meget træ, er i haven. Vi bygger terrasser, skure og gyngestativer, køber haveredskaber og meget mere.

Vi anbefaler derfor, at du 

 • Spørger efter FSC-certificerede produkter. De fleste byggemarkeder har et stort udvalg af FSC-certificerede produkter til haven.  
 • Vælger træ, som er egnet til formålet. Bygger du et skur eller en terrasse, kan tropisk træ være et godt bud, fordi det er modstandsdygtigt fra naturens side, og du er med til at give lokale et større incitament til at passe på skoven i stedet for at rydde den. Der findes også mange gode europæiske træarter.
 • Hvis du vælger tropisk træ, så bed om mindre kendte arter, der ikke er så pressede. Du kan finde inspiration her.
 • Passer på dit træprodukt, så det holder i mange år. Vask det for alger årligt og tag det ind om vinteren. Hvis du gerne vil beholde træets farve, skal du give det olie. Alt træ bliver gråt med tiden.
Vælg FSC-træ, når du fx laver ny terrasse
Vælg papirløsninger, når du har brug for engangsprodukter

Når du holder fødselsdag og fest

Heldigvis er livet fuld af begivenheder at fejre, og et flot dækket bord er ofte en del af en god fejring. Det skal det blive ved med at være, men kloden har svært ved at holde til vores forbrug af engangsting.  

Vi anbefaler derfor, at du

 • Så vidt muligt køber ting, der kan bruges mange gange og gemmer dem fra år til år.  
 • Altid køber FSC-certificerede produkter, hvis du skal købe ting til engangsbrug. Rigtig mange af vores normale indkøbssteder har FSC-certificerede flag, papirservietter, balloner, engangsservice, papkopper, sugerør og meget mere.
 • Begrænser brugen af konfettirør og lignende, går efter papirbaserede versioner, og kun bruger dem indenfor, hvor du kan feje det hele op igen og smide det ud i den relevante type affald.

Når du køber tøj og sko

Mange af os ved det ikke, men en stigende mængde af vores tøj med viskosefibre og sko stammer fra skovene. Gummien tappes af træer ligesom harpiks eller sirup, og viskosen laves ud af træmasse, der koges til en meget tyk sirup, der kan spindes til en tråd. Det er en glædelig nyhed for klimaet, fordi det har et mindre aftryk på kloden, end når vi bruger eksempelvis plastikbaseret gummi eller bomuld. Men det er kun en god nyhed, hvis produkterne stammer fra skove, der er ansvarligt drevne – og hvis vi begrænser vores overordnede forbrug.

Vi anbefaler derfor, at du

 • Begrænser dit indkøb af tøj og sko til det, du reelt har behov for.
 • Går efter produkter i tidsløst design og høj kvalitet, så du vil kunne bruge dem længe.
 • Køber genbrugstøj og sælger ting videre, du ikke selv får brugt. 
 • Altid går efter miljømærkede produkter. Hvis det er tøj og sko af viskose eller naturgummi, så kig og spørg efter FSC-produkter.  
Gå efter FSC-mærket, når du har brug for nyt tøj
Vælg FSC, så du køber produkter til dit hjem

Når du køber ting til hjemmet

Danskerne har altid godt kunne lide at indrette sig med produkter af naturmaterialer og i særdeleshed træ – og heldigvis for det! Træ har nemlig mange fordele i forhold til andre materialetyper. Men oprindelsen af materialerne i vores produkter er ikke ligegyldig – uanset om vi snakker om træmøbler, papirflet til et stolesæde, små kasser og reoler, rattan, papirblokke eller alt muligt andet. Kun hvis vi stiller krav til vores produkter i hjemmet og eksempelvis sikrer, at de har de relevante miljømærker og en ordentlig kvalitet, kan vi reducere presset på klodens skove og sikre, at de drives ansvarligt.  

Vi anbefaler derfor, at du

 • Altid kigger og spørger efter FSC-mærkede møbler og andet interiør.
 • Leder efter tingene fra genbrug, før du køber nyt. 
 • Køber kvalitet og produkter, du vil kunne bruge længe.  
 • Sælger eller giver ting væk, som du ikke længere har brug for.

Når du tænder op

At tænde op i grillen, pejsen, brændeovnen eller lave et bål er noget, de fleste danskere gør minimum nogle gange om året. Når vi tænder op, brænder vi oftest træ af – selv når vi bruger grillkul, der jo blot er forkullede stykker af træ. Det er vigtigt, at vi sikrer, at det træ, vi brænder, stammer fra en ansvarlig kilde, så vi ved, at skoven er ansvarligt drevet, hvor der tages hensyn til naturen og sikres ordentlige sociale forhold i både skovdriften og produktionen.

Vi anbefaler derfor, at du 

 • Tænder op med omtanke. Hver gang vi brænder noget af, frigiver vi CO2, der er lagret i træet. Så vi skal ikke blot fyre for åbne vinduer, fordi det er hyggeligt. 
 • Altid spørger efter og køber FSC-certificerede produkter – uanset om det er grillkul, træpiller eller brænde, du køber. Mange forhandlere har FSC-mærkede produkter, og har de ikke, kan det måske være din forespørgsel, som sikrer, at de har det næste gang.
Køb FSC, når du tænder op
Gå efter FSC, når du skal have nyt køkken

Når du skal have nyt køkken

Køkkenet er et af danskernes yndlingsrum og et af de steder, vi i gennemsnit opholder os i allerflest timer. Derfor er det naturligvis vigtigt, at vi har et køkken, der fungerer, og som vi holder af at være i. Men det er også vigtigt, at vores køkkener ikke skiftes for ofte og laves i tidløse og ansvarlige materialer. På den måde kan vi sikre et så lavt klimaaftryk som muligt. 

Vi anbefaler derfor, at du 

 • Køber et køkken af en god kvalitet og i et design, hvor enkelte elementer, som låger, skuffer, hylder, osv. kan skiftes, hvis de bliver slidte. 
 • Spørger efter og køber FSC-certificerede køkkener.
 • Køber bordplader i træ eller med en kerne af træ. En træbordplade er stort set umulig at slide op og skulle den blive trist at se på, kan den slibes og behandles på ny.
 • Hvis dit behov for at skifte køkken bunder i, at dit nuværende køkken er umoderne, kan du overveje om hele køkkenet skal skiftes, eller om du kan opnå samme effekt af fornyelse ved at skifte greb, male eller skifte låger, slibe en slidt bordplade osv.  

Minimer dit forbrug og kig altid efter FSC!

Som du nemt kan se ovenfor, kan vores anbefalinger kortes ned til, at vi skal forbruge lidt som muligt vidt muligt holde os til naturbaserede fornybare materialer som træ og papir, og at vi altid skal efter troværdige og anerkendte miljømærker som FSC.

Nedenfor har vi listet nogle af de ting, som FSC-mærket sikrer. Du kan læse mere om, hvorfor det er vigtigt at vælge FSC-mærkede produkter, her.

Gå efter FSC-logoet, når du køber nyt

FSC SIKRER

 • Omfattende omtanke for natur, dyr og mennesker i skovene

 • At der ikke fældes mere træ, end skovene kan reproducere

 • At dele af skove fredes helt, og områder med truede dyr og planter beskyttes 

 • At oprindelige folks rettigheder respekteres 

 • At skovarbejdere har ordentligt sikkerhedsudstyr og at menneske- og arbejdstagerrettigheder i hele værdikæden respekteres

 • At lokalbefolkninger får glæde af indtægterne fra skoven i de lande og områder, hvor det er relevant, og at der så vidt muligt bruges lokal arbejdskraft