Danske skove
Skovene har mange vigtige funktioner for vores samfund, natur og klima. De skaber økonomi og indtægter gennem salg af træ, jagt og andre ydelser. De skaber arbejdspladser og et fornybart råstof, træ, som anvendes i mange brancher og til mange formål. Træ fra ansvarligt drevne skove er et miljøvenligt materiale, bl.a. fordi skove og træ binder CO2, og er derfor mere og mere efterspurgt. Skovene er samtidig levested for mere end 30.000 dyr, planter og svampe og huser størstedelen af den danske biodiversitet. Sidst men ikke mindst er skovene vigtige for vores friluftsliv og giver mange danskere oplevelser hver dag.

Fakta om de danske skove
Det danske skovareal skønnes at være 632.711 ha svarende til 14,7% af Danmarks areal. 44% af arealet er rene løvskove, 36% er rene nåleskove, og 10% er blandede løv- og nåleskove. 5% af arealet består af juletræer og pyntegrønt, og 5% er midlertidigt ubevoksede arealer eller fx veje.
Der er mest løvtræ i det østlige Danmark, og nåletræerne er mest udbredte i den vestlige del af landet. De tre mest almindelige træarter i Danmark er bøg og rødgran (begge udgør 14% af skovarealet) og eg (12% af arealet).
Siden 1989, hvor et politisk mål om fordobling af Danmarks skovareal blev vedtaget, er skovarealet vokset med over 3.300 ha årligt. Det er løvskov og især eg, der plantes mere af, og tilplantningen sker særligt i Jylland. I dag ses også flere og flere skovrejsningstiltag, der har fået folkelig opbakning, hvilket bidrager til beskyttelse af grundvandet, skaber nye rekreative områder, bedre forhold for dyre- og plantearter og binder CO2.
Der er ca. 24.000 skovejendomme i Danmark, hvoraf de fleste er meget små og består af små skovarealer. Eksempelvis ejer 80 % af alle skovejere, som har mindre end 10 ha skov, tilsammen blot knap 10% af arealet. På den anden side ejer den halve procent af skovejerne, som har mere end 500 ha skov, 54% af skovarealet.
Kilde: Dansk Skovforening og Naturstyrelsen
Bredt samarbejde om ansvarlig skovdrift
FSC's DNA er det brede samarbejde mellem skovens interessenter. Skovens mange interessenter spænder fra skovejere og skovbrugets organisationer til fagforeninger, miljøorganisationer og andre NGO'er. Både i beslutningsprocesser omkring vores organisation og i udviklingen af standarder, f.eks. skovstandarder, skal økonomiske, miljømæssige og sociale interesser vægtes lige, så der er konsensus. På den måde er vi med til at finde balancerede løsninger på ellers svære og komplekse emner inden for ansvarlig skovdrift, også selvom fronterne er trukket skarpt op. Alle interessenter kan ikke få opfyldt alle deres ønsker, men FSC sikrer et solidt kompromis mellem de forskellige interesser - økonomiske, miljømæssige og sociale - i tråd med de gængse definitioner på ansvarlig skovdrift og principperne bag CSR/virksomheders sociale ansvar.

Den danske FSC-skovstandard
Den danske FSC-skovstandard fastsætter kravene til certificering af danske skovejendomme. Den er udviklet af repræsentanter fra skovbranchen, NGO'er og andre med interesse i dansk skovbrug efter en proces med arbejdsgruppemøder, offentlige høringer og felttest.
NATUR & SKOVBRUG

Med støtte fra Nine United-Fond har FSC Danmark udviklet hjemmesiden Natur & Skovbrug. Siden sætter fokus på naturtiltag i drevne skove, hvor aktiv skovdrift er en forudsætning. Siden oplyser om skovnatur og mulige initiativer og prioriteringer, man som skovejer og -forvalter kan gøre sig for at tilgodese skovens arter og deres levesteder. Flere af sidens temaer og forslag til naturtiltag er beskrevet i kontekst af certificering for at gøre certificering mere praksisnært og tilgængeligt. Udover inspirationssiden har FSC Danmark afholdt en workshop om naturhensyn i skovdriften og certificeringsforberedende aktiviteter. Du kan finde pæsentationer, gode råd, fakta og vejledninger om skovcertificering i Danmark fra workshoppen på denne side.
Mere information






