
Certificeringsprocessen i korte træk
Sådan ser et typisk certificeringsforløb ud for en skovejendom.
01. Kontakt udbyder: Kontakt et certificeringsorgan eller en gruppeadministrator mhp. at få et tilbud
02. Vælg udbyder: Vælg et certificeringsorgan eller en gruppeadministratorog planlæg certificeringsprocessen internt
03. Tilpas eller udarbejde driftsplan: Tilpas eller udarbejdskovens driftsplanmed udgangspunkt i FSC's certificeringskrav
04. Ekstern evaluering: Ekstern evaluering foretaget af certificeringsorganet eller gruppeadministratoren (hovedevaluering)
05. Evalueringsrapport: I modtager en evalueringsrapport med eventuelle afvigelser, der skal håndteres, og information om certificeringsbeslutning
06. Certificering: I modtager FSC-certifikat
07. Værdiskabelse: Få det fulde potentiale ud af FSC-certifikatet
08. Årlig kontrol: Certificeringsorganet eller gruppeadministratoren foretager årlig kontrol hos jer (audit)
Certificeringsprocessen trin for trin
Fra du vælger at FSC-certificere din skov eller den skov, du forvalter, til, at I får jeres FSC-certifikat ser forløbet typisk sådan ud.
Kontakt et certificeringsorgan eller en gruppeadministrator (gruppecertificering)
Et certificeringsorgan er en uvildig organisation, som fortager certificeringer. Certificeringsorganet vil informere om, hvilken standard skovejendommen skal leve op til og give et pris- og tidsestimat. En gruppeadministrator har en FSC-gruppecertificering, som kontrolleres af et certificeringsorgan, og som skovejendomme kan optages i og dermed blive certificeret gennem. Gruppeadministratoren vil ligesom certificeringsorganet informere om pris, standarder og tidsperspektiv. Du kan finde en liste over certificeringsorganer her og en liste over gruppeadministratorer her. FSC Danmark anbefaler altid, at I indhenter flere tilbud på FSC-skovcertificering. Certificeringsorganet eller gruppeadministratoren vil bede jer udfylde en ansøgning, som deres tilbud vil laves ud fra.
Vælg et certificeringsorgan eller en gruppeadministrator
Efter en grundig vurdering af tilbuddene, hvor I har sat jer ind i vilkår og de krav, I skal leve op til, vælger I et certificeringsorgan eller en gruppeadministrator, og der underskrives en kontrakt. I den fase aftaler man som regel også et tidspunkt for hovedevaluering af, om jeres skovdrift lever op til certificeringskravene.
Tilpas eller udarbejd driftsplan
Med udgangspunkt i den danske FSC-skovstandard gennemgås skovejendommens driftsplan for at sikre, at den lever op til certificeringskravene, og der foretages eventuelt justeringer. Hvis der ikke allerede eksisterer en driftsplan, udarbejdes den. Et certificeringsorgan må ikke hjælpe med at udforme driftsplanen. En gruppeadministrator, derimod, må gerne hjælpe med tilpasningen/udarbejdelsen, og dette er normalt med i tilbuddet. Har du en skovejendom under 250 ha., så er der færre krav og derfor eventuel mindre tilpasning af driftsplanen.
Ekstern evaluering (hovedevaluering)
Certificeringsorganet eller gruppeadministratoren besøger skoven og foretager en evaluering på baggrund af driftsplanen, inspektion i skoven, interviews med relevante medarbejdere og anden dokumentation for at vurdere, om skovejendommen lever op til kravene i den danske FSC-skovstandard.
Evalueringsrapport
Certificeringsorganet eller gruppeadministratoren udarbejder en rapport, som er baseret på evalueringen. Med udgangspunkt i denne afgøres det, om skovejendommen kan få et FSC-certifikat. I en certificeringsrapport kan der være mindre eller større afvigelser, som skal håndteres inden for en bestemt tidsfrist, for at et certifikat kan udstedes.
Certificering
Når eventuelle større afvigelser er håndteret, modtager skovejendomme et FSC-certifikat og kan sælge råtræ og flis fra skoven som FSC 100%. I nogle tilfælde kan en ekstra evaluering/kontrol komme på tale, hvis virksomheden ikke lever tilstrækkelig op til certificeringskravene.
Værdiskabelse
En FSC-certificering er ikke bare et certifikat til væggen. Med FSC har skovejendommen et værktøj, der kan skabe værdi på forskellige måder. Certifikatet giver dokumentation for, at den bidrager til FN’s verdensmål. Samtidig kan I bruge FSC’s velkendte logo og øvrige varemærker til at kommunikere skovens bæredygtige drift og det bæredygtige træ, I sælger. Læs mere om fordelene ved en FSC-skovcertificering.
Årlig audit / kontrol
Certificeringsorganet eller gruppeadministratoren foretager en årlig audit af skovejendommen, hvor det kontrolleres, at den fortsat lever op til FSC’s skovcertificeringskrav. En FSC-certificering er gyldig i fem år, og efter en årlig audit fra år to til fem, skal din skovejendom certificeres på ny (hovedevaluering).
Mere information


