FSC håndterer LCA’ernes blinde vinkel
I dag er livscyklusvurdering det mest anvendte værktøj til at analysere, vurdere og informere kunder om et produkts miljømæssige påvirkninger. LCA’er bruges også af regeringer og standardudviklere til at fastsætte frivillige eller bindende minimumskrav til produkter. De hjælper os med at forstå nogle af de miljømæssige konsekvenser, som produktionsprocesser forårsager, men egner sig ikke til at vurdere påvirkninger på omkringliggende økosystemer. Det gælder særligt, når skovbrug, fiskeri, minidrift eller landbrug er starten på en forsyningskæde. LCA’er tager heller ikke højde for sociale påvirkninger i relation til brug af naturressourcer.
Hvis en LCA alene lægger til grund for valg af materialer, risikerer de med andre ord at undervurdere vigtige påvirkninger på natur og mennesker. Derfor er det er vigtigt at være opmærksom på livscyklusvurderingernes ”blinde vinkel” i forhold til skove og træressourcer. Her finder vi bl.a. biodiversitet, sociale forhold, økosystemtjenester, efterlevelse af lovgivninger og rettigheder, som alle er vigtige aspekter af ansvarlig skovdrift. Ved at stille krav om FSC og velforvaltede skove kan man håndtere LCA’erne blinde vinkel, da FSC sikrer, at der stilles krav til ansvarlig skovforvaltning med sociale og miljømæssige hensyn samt krav til materialer med anden ansvarlig oprindelse – eksempelvis genbrug. Læs mere om, hvordan det kan gøres i praksis her.
Mere information
Når man køber FSC-certificerede produkter, støtter man samtidig en lang række af FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling – også kaldet SDG’erne.
FSC betragter klimaændringer som en meget alvorlig trussel mod den globale menneskehed. Klimaændringer ødelægger de naturlige økosystemer, som er grundlaget for vores basale og livsnødvendige behov - mad, sundhed og husly - og mange af de produkter, der understøtter vores levebrød og økonomier. Ved at købe FSC-certificerede produkter er man som indkøber med til at sikre, at vores skove bliver ved med at være skove og modvirker klimaforandringer gennem lagring af CO2.
Biodiversiteten er presset med mere end en milliard udrydningstruede plante- og dyrearter. Det fremgår af WWF’s rapport “Living Planet Report 2020 - Bending the curve of biodiversity loss”. De primære årsager til tab af biodiversitet og naturforringelse er menneskelige aktiviteter som intensive produktionssystemer, råstofudvinding og overudnyttelse af naturressourcer. Men vi kan gøre noget ved problemet og vende den negative udvikling – eksempelvis ved at vælge FSC-certificerede produkter.
At gøre noget ved den globale afskovning har været en del af FSC’s DNA, siden ordningen og FSC-organisationen blev skabt. FSC’s krav forhindrer afskovning, og at skove ødelægges og forringes. Når din organisation køber FSC-certificerede produkter, er I sikre på, at I ikke bidrager til afskovning.
FSC accepterer ikke ulovlig skovhugst eller handel med ulovligt træ i sit system. På den måde er man sikret lovligt fældet træ og produkter heraf, når man køber FSC-certificerede produkter.
Ifølge FN's fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) er mere end 25 procent af verdens befolkning afhængige af skove at overleve. Derfor er det essentielt at sikre, at disse folks rettigheder overholdes og prioriteres. Det gælder også for de mange mennesker, som arbejder i virksomheder, der tilvejebringer træ- og papirprodukter eller andre skovbaserede produkter. Både FSC-certificerede skovejere og virksomheder skal leve op til en række sociale krav - eksempelvis ILO-kernekonventionerne vedrørende de grundlæggende principper og rettigheder på arbejdspladsen. Med FSC-certificerede produkter ved man med andre ord, at der er stillet vigtige krav om menneskers rettigheder i skoven såvel som i den øvrige del af leverandørkæden.
Når I vælger FSC-certificerede produkter, gør jeres indkøb en forskel inden for de store bæredygtighedsagendaer. De bidrager til at løse nogle af de svære udfordringer, som vi står over for som samfund, og som kræver handling her og nu:
• FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling
• Kampen mod klimaforandringer
• Kampen mod afskovning
• Beskyttelse af biodiversitet og økosystemtjenester
• Lovligt træ og lovlighed
• Ordentlige vilkår for arbejdere og lokalsamfund
Er du ansvarlig for at indkøbe FSC-certificerede varer og sikre korrekt indkøbsdokumentation, eller skal lære andre det, så kan du finde gode råd her på siden. Du kan altid kontakte FSC Danmark, hvis du har brug for hjælp til at finde den en leverandør eller tjekke indkøbsdokumentation.