
Hvis du ikke har styr på, hvor dit træ kommer fra, kan du nemlig let risikere at bidrage til greenwashing. Det er en af konklusionerne, der kan udledes af en ny rapport, udarbejdet af Søren Jensen Engineering.
Med skarpe budskaber som ”CO₂-udledningen fra dit træ skal ganges med 10, hvis du ikke har styr på hvor dit træ kommer fra”, sætter Søren Jensen Engineering og FSC Danmark fokus på en ofte overset, men afgørende detalje i klimaberegninger for byggeri. Samtidig vil vi gerne hjælpe alle, der har lyst til at blive mere præcise i deres kommunikation af klimapåvirkning for byggeri med netop dette.
Dokumenterbart træ fra ansvarlige kilder er nøglen
Ifølge de europæiske standarder for livscyklusvurderinger (LCA) må det biogene kulstof, som optages i træ under vækst, kun tælles som CO₂-negativt i klimaberegninger, hvis det kan dokumenteres at træet er fra ansvarligt skovbrug som f.eks. FSC-certificerede skove, eller hvis det stammer fra lande, som har forpligtiget sig til at overholde Kyotoprotokollen på skov.
Uden dokumentation for træets oprindelse bør hele mængden af biogent kulstof medregnes som en udledning ved endt levetid uden at kunne medtage det tilsvarende negative bidrag fra det biogene kulstof, der bindes i forbindelse med væksten af træet. I praksis betyder det ifølge rapporten, at den dokumenterede klimabelastning for et byggeri med høj andel af træ kan stige med op til ca. det dobbelte, hvilket kan være forskellen mellem at overholde eller overskride det nuværende danske bygningsreglements grænseværdi for nybyggeri. Med den kommende stramning af grænseværdierne for nybyggeri og tilbygninger vil vigtigheden af denne dokumentation kun stige.
Bygger du på et ansvarligt fundament – eller på en illusion?
Rapporten viser, hvordan byggeri med stort træindhold, hvis det f.eks. er FSC-certificeret, har potentiale for markante CO₂-reduktioner i forhold til det konventionelle danske byggeri. Eksempelvis havde et af de analyserede boligprojekter et samlet klimaftryk på ca. 5,0 kg CO₂e/m²/år, langt under bygningsreglementets nuværende grænseværdi på 12 kg CO₂e/m²/år.
Men uden dokumentation for træets oprindelse ville det samme projekt ligge langt højere og risikere at fejlinformere beslutningstagere, investorer og beboere ift. den dokumenterede klimapåvirkning jf. bygningsreglementets §297.
Hos Søren Jensen peger man også på vigtigheden af at inddrage ingeniører tidligt. Her har man påpeget, at op til 50-70% af en bygnings samlede CO₂-udledning kan stamme fra de bærende konstruktioner, hvilket gør tidlig inddragelse af ingeniører i designfasen afgørende.
Dobbelte LCA-beregninger giver et mere nuanceret klimabillede
I rapporten ”Dual LCA for Buildings” præsenterer Søren Jensen en arbejdsmetode, som kan anvendes til at styre en designproces med fokus på byggeriets CO₂-aftryk. Nemlig i en kombination af to typer af livscyklusvurderinger:
- Metode 1 (Re-use), som inkluderer muligheden for genbrug af byggematerialer ved forberedelse til fremtidig genbrug og udskyder frigivelsen fra affaldsbehandling af byggematerialerne, herunder det lagrede biogene kulstof.
- Metode 2 (BR18 Benchmark) som følger de danske og standardiserede regler for LCA og tæller al biogent kulstof som udledt ved bygningens slutning.
Ved at kombinere de to metoder får man både fokus på en estimeret reel reduktion af CO₂ og på optimering af materialeforbrug.
LCA er et værktøj, som kan understøtte en designproces, men svaret kan gå i flere retninger, da man kun får svar på det spørgsmål man stiller. De fleste LCA-metoder har gerne én eller flere blinde vinkler, som kan resultere i et forøget materialeforbrug, og det er derfor vigtigt, at være opmærksom på dette. Man kan for eksempel komme til at anbefale et unødvendigt materialeforbrug, når LCA inkluderer udsættelse af klimapåvirkning grundet forberedelse til genbrug, eller hvis der alene fokuseres på klimapåvirkning, der udledes i forbindelse med opførslen af et byggeri.
- Anders Brønden, Bæredygtighedskonsulent og LCA specialist hos Søren Jensen Engineering.
Husk: Skove er meget mere end CO2
I alt den fokus på CO2- udledning kan man nemt glemme alle de andre parametre. For vælger man dokumentérbart træ fra ansvarligt drevne skove som FSC, er man også med til at sikre biodiversiteten i verdens skovområder. FSC arbejder for at truede arter og økosystemer beskyttes aktivt. Samtidig er FSC også en certificering, der sikrer, at skovarbejdere i hele verden har sikkerhed, uddannelse og ret til at forsamle sig. Desuden tages der hånd om oprindelige folks rettigheder og FSC sikrer, at små lokale samfund, der berøres af skovdriften, også får gavn af den. Derfor er FSC den eneste globale certificering af sin slags, der er bakket op af organisationer som WWF Verdensnaturfonden og Rainforest Alliance.
Der er altså mange gode grunde til at vælge certificeret og sporbart træ i et byggeri.
Læs rapporten
Er du bygherre, rådgiver eller beslutningstager i byggeriet? Så er det nu, DU skal tage stilling: Bidrager dine projekter til reel CO₂-reduktion eller til ufrivillig greenwashing?
Læs hele rapporten “Dual LCA for Buildings” her
Læs mere om træ og LCA hos FSC Danmark her
For pressekontakt og spørgsmål til rapporten:
Anders Brønden, Søren Jensen Engineering: abr@sj.dk
Henriette T. Clausen, FSC Danmark: h.clausen@dk.fsc.org
LIFE20/GIE/NL/001073